Jazz Orchestra of the Concertgebouw ft. Jesse Davis | Tribute to Charlie Parker

July 17, 2021
19:00
Amsterdam
Concertgebouw
Jazz Orchestra of the Concertgebouw ft. Jesse Davis | Tribute to Charlie Parker
Peter Beets

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw eert de legendarische Charlie Parker. Vader van de bebop en een grote inspiratiebron voor saxofonist James Carter. Hij speelt bekende en onbekende nummers van ‘Bird’.

Charlie Parker

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw eert de legendarische Charlie Parker. 101 jaar geleden werd de vader van de bebop geboren. Nog altijd is zijn invloed fenomenaal. ‘Als hij langer geleefd had, zou hij de muziek verder gebracht hebben dan wij kunnen bevroeden.’ Dat zei saxofonist James Carter, die vanavond in de huid van Parker kruipt. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de ‘bigband van de toekomst’, wordt geleid door Rob Horsting.

Jesse Davis

Met zijn eigen projecten en als ‘sideman’ van legendarische musici als Roy Hargrove en Wynton Marsalis reist Jesse Davis al meer dan dertig jaar de wereld rond. Een van de eigen projecten waarmee Davis zich onderscheidt is The Charlie Parker Legacy Band. Een eerbetoon aan een van zijn grootste inspiratiebronnen. ‘Bird’ is dan ook altijd terug te horen in het spel van Davis, of zoals NPR Music schreef: ‘Jesse Davis’ bluesy rasp is straight out of Parker’s playbook. Ditto the way he strings unlikely notes into a pretty melody, his double-time precision and left-field quotations from other tunes. But Davis speaks that style like a native language; he makes it his own.’